Kristian Pihl Lorentzen

Folketingskandidat i Midtjylland

Trafikalt sommertogt 2017

23. august 2019


Dag 1 Skagen - Hirtshals









Startskuddet på sommertogtet gik fra Skagen St. d. 3. august. Det var her Rasmus Prehn og jeg første gang stiftede bekendtskab med den brintbil der de næste fem dage skulle transportere os tværs gennem Danmark. Efter startskuddet var det en kort køretur til Skagen havn, hvor Skagen Pelagic var vært for det første besøg. Det var et interessant virksomhedsbesøg, hvor vi fik en god drøftelse af en række vigtige temaer. Herunder Brexits betydning for den danske fiskeindustri, behovet for opgradering af statsvejen mellem Skagen og Ålbæk, samt omlægning af energiafgifterne.

Herefter drog vi til Frederikshavn, hvor vi skulle besigtige den enorme havn, der også huser Flådestation Frederikshavn. Port of Frederikshavn investerer massivt i udvidelse af deres havn, de har således, tidligere på sommeren, annonceret endnu en millionudvidelse af havnen. Det er altid en fornøjelse at se disse ambitiøse infrastrukturelle investeringer, som ikke kun gør Frederikshavn rigere, men som gør hele Danmark rigere. 

Førstedagens sidste stop var Hirtshals Havn, her havde borgmester Arne Boelt inviteret en række nordjyske borgmestre og politikere, samt flere norske politikere og havnechefer til møde. Formålet med dette møde var at drøfte Den Jyske Transportkorridor, der betjener "Danmarks fabrik" Jylland, samt transittrafikken mellem Norge og Tyskland.



Dag 2 Aalborg - Viborg









Vi havde på dag 1 overnattet ved Rasmus Prehns gæstfrie og venlige familie. Vi havde en lang dag foran os, så vi drog tidligt om morgenen videre mod dagens første stop ved Aalborg havn. Her viste borgmester Thomas Kastrup Larsen rundt på den store og vigtige havn.

I Aalborg havde vi også tid til at besøge Limfjordsbanen, veterantog er noget der står mit hjerte nært, så det var en stor fornøjelse endnu en gang at besigtige den skønne Limfjordsbane. Det var godt at tale med veteranbaneentusiaster, som kæmper en brav kamp for at bibeholde de fantastiske veterantog- og baner.

Da vores sommertogt foregik i en brintbil, fandt vi det naturligt at besøge en brintfabrik. Det havde vi mulighed for i Hobro, hvor vi sammen med Hobros borgmester, Mogens Jespersen, besøgte Hydrogen Valley. Virksomheden benytter vindmøllestrøm til at producere brint, som bruges til drivmiddel i vores brintbil. Der er derved tale om et helt grønt drivmiddel, der en dag kan overtage for de forurenede brændstoffer, vi har i dag. Virksomheden er et eksempel på, at Danmark er et grønt foregangsland, og at grøn omstilling skal gå hånd i hånd med vækst.

Vi fortsatte videre mod Mariager, hvor vores transportordførerkollega fra Dansk Folkeparti Kim Christiansen havde sat os i stævne på sin smørrebrødsrestaurant A’porta. Frokosten bød på en god og konstruktiv transportpolitisk diskussion, som vi altid har, når vi tre er sammen. Vi er ikke enige om alt, men vi kan drøfte alt, og vi har respekt for hinandens holdninger, det mener jeg er afgørende i et velfungerende demokrati.

Efter den fremragende frokost kørte vi til Randers havn, her mødtes vi med Randers borgmester Claus Omann Jensen, Socialdemokratiets Malthe Larsen og Torben Hansen, samt Venstres Michael Aalestrup. Vi fik her en god drøftelse om Randers trafikelle udfordringer.

Dagens sidste stop var i min baghave, vi havde nemlig inviteret samtlige byrådsmedlemmer i Viborg fra både Venstre og Socialdemokratiet, til et fyraftensmøde på Viborg Bryghus. Her fik borgmesterkandidaterne Per Møller og Ulrik Wilbek, fra henholdsvis Socialdemokratiet og Venstre, mulighed for at tale, og komme med ønsker til trafikelle investering til gavn for Viborg. Talen var klar fra begge fløje, der skal bygges en Hærvejsmotorvej hurtigst muligt. Og det ønske kan jeg fuldt ud tilslutte mig. Efter et godt møde, hvor vi også kunne nyde et godt glas øl, blev vi hentet af min kone Anne-Mette, som kørte os til mit hjem i Ans, hvor vi skulle slå lejr for natten.


 

Dag 3 Holstebro - Billund

Tredjedagens første besøg var i Holstebro, hvor vi fik mulighed, for at se den nye politigård. Det var uhyre interessant at se politikredsens operative vagtcentral. Vi fik også en snak om politiets omstilling til grønnere transport, herunder om en brintbil kunne blive fremtidens patruljevogn.

Vores næste stop var bare et stenkast fra det første, vi skulle besøge Holstebros borgmester, H.C. Østerby, på Holstebro rådhus. På mødet deltog også Venstres borgmesterkandidat i Holstebro, Jens Kristian Hedegaard, samt Venstres borgmester i Struer Kommune, Mads Jakobsen og Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Struer, Niels Viggo Lynghøj. Annette Lind, folketingsmedlem fra Holstebro, deltog også på mødet. Under mødet drøftede vi den nye Holstebromotorvej, som vakte glæde hele bordet rundt. Det nye udbud af togdriften i Vestjylland blev også drøftet, og på trods af et par færre direkte afgange fra Struer til København, var der alligevel tilfredshed med det nye udbud.
Efter et udmærket møde i Holstebro, fortsatte vi til Silkeborg, her mødtes vi kort med Silkeborgs borgmester Steen Vindum og lokale forretningsfolk. Vi fik en god drøftelse af tingens tilstand i Silkeborg kommune.
Vi kørte derefter til Aarhus, hvor vi skulle mødes med busvognmanden Jess Abildskou og rådmand i Aarhus kommune Bünyamin Simsek. Jess Abildskou viste rundt på sin virksomhed, hvor vi også fik en god drøftelse af udfordringerne for busvognmænd. Der var også tid til at drøfte de trafikelle udfordringer i Aarhus, herunder det meget problematiske letbane-projekt.
Dagens sidste stop var i Billund, hvor borgmester, Ib Kristensen og flere andre byrådsmedlemmer viste rundt i denne herlige by. Billund er en by i utrolig vækst med LEGO som den drivende virksomhed. Vi så flere igangværende byggeprojekter som LEGO står bag, og vi så også flere projekter kommunen står bag. Billunds ønske er, at de infrastrukturelle investeringer skal understøtte væksten, så virksomhederne, særligt LEGO, kan transportere deres varer endnu mere effektivt rundt i hele verden.


 

Dag 4 Kolding – Helsingør









Dag 4’s første besøg var ved borgmester i Kolding kommune, Jørn Pedersen. Mødets fokus var på motorvejsstøj. Vi mødtes ved Bramdrupdam hvor der, selv på en søndag formiddag var højlydt trafikstøj fra motorvejen. For at afhjælpe støjgenerne bygges der nu støjskærme med bevilling fra staten og medfinansiering fra Kolding kommune. Der er dog mange andre steder med støjproblemer, så vi har stadig et stykke vej til mål.

Det næste besøg var ved ADP i Fredericia havn, her blev Prehn og jeg hejst op i toppen af en af havnes store kraner. Der var en fantastisk udsigt udover Lillebælt, men det var dog med en vis lettelsens suk, da vi igen stod sikkert på jorden ved havnefronten. Under besøget fik vi også en drøftelse af Fredericia som infrastrukturelt knudepunkt i Danmark og hvilke udfordringer, der følger med.

Dagens næste stop var på Fyn, nærmere bestemt Svendborg. Her mødtes vi med formanden for Danske Busvognmænd, John Bergholdt, Svendborgs borgmester, Lars Erik Hornemann, folketingsmedlem fra Venstre, Erling Bonnesen og S-folketingskandidat, Bjørn Brandenborg. Vi drøftede flere emner på mødet, herunder udbygning af rute 9 mellem Svendborg og Maribo, Svendborgbanen, landevejsprincippet for øfærger, og bussikkerhed.

Vi forlod derefter Fyn, og havde vores næste møde på Sjællandssiden af Storebælt. Her mødtes vi med Korsør borgmester, Steen Knuth, Socialdemokratiets John Dyrby, Dansk Folkepartis Henrik Brodersen og Liberal Alliances Villum Christensen. På mødet havde deltagerne mulighed for at frembringe de vestsjællandske prioriteringer for infrastrukturelle investeringer, vi er dermed godt rustet til de kommende transportpolitiske forhandlinger.

 Dagens sidste stop var Helsingør, her havde direktøren for DTL, Erik Østergaard, inviteret til et politisk aftenmøde, borgmestrene fra Helsingør og Helsingborg, Bendikte Kiær og Peter Danielsson, deltog også ved mødet. Det var et godt møde, hvor vi fik en god drøftelse af det dansk-svenske samarbejde.


 

Dag 5 Helsingør – Gedser









Vi var nu kommet til sidstedagen på sommertogtet, vi stod heldigvis overfor et tætpakket og meget spændende program. Vi startede dagen med et besøg på Køge havn, her mødtes vi med borgmester Flemming Christensen fra de Konservative, Marie Stærke borgmesterkandidat for Socialdemokratiet og Venstres borgmesterkandidat i Køge, Mette Jorsø. Vi fik her en god drøftelse af Køge som et af Danmarks store trafikale knudepunkter. Vores næste besøg var hos Royal Unibrew i Faxe. Royal Unibrew producerer årligt store mængder øl, sodavand og kildevand både til eksport og hjemmemarkedet. I og med, at bryggeriet årligt har 150.000 enkelttransporter i bil om året, efterspørger bryggeriet en udbygning af vejnettet, så det kan understøtte deres vækst.

Derefter gik turen til Lolland, hvor næste stop var Axeltorv i Nakskov, Her blev vi modtaget borgmester Holger Rasmussen fra Socialdemokratiet, viceborgmester Henrik Høegh fra Venstre, Venstres Marcus Knuth, Socialdemokratiets Lennart Damsbo og andre gode repræsentanter fra lokalområdet. De fortalte om kommunens satsning på cyklisme og behovet for opgradering af rute 9. Dette selskab gjorde os følge resten af dagen.

Derefter gik turen til Rødby, her stod vi på Femern-projektets observationsstade. Her gav borgmester, Holger Rasmussen en god orientering om projektets status, hvis alt går vel så åbner tunnelen i 2027.

Efter de mange besøg havde Rasmus Prehn og jeg, brug for at nyde et godt glas øl. Det fik vi heldigvis mulighed for ved sommertogtets næstsidste besøg, Krenkerup bryggeri. Da Rasmus Prehn og jeg, er henholdsvis viseformand og formand i Folketingets Øllaug, var det også et oplagt besøgsmål. Det gamle Krenkerup Gods begyndt at brygge øl, og jeg kan informere om, at de smager fortræffeligt. Nu var vi næsten ved vejs ende på det trafikale sommertogt, vi manglede blot at køre i mål i Geder. Pihl og Prehn fik en festlig modtagelse med flagallé gennem hele byen. Det var spændende at besøge den gamle jernbanestation på færgehavnen, der kendt fra Matador som Korsbæk Station. Desuden kan kommandoposten fra "Olsenbanden på Sporet" samt Jernbanemuseet Gedser Remise opleves i Gedser. Det var dejligt at være i mål efter fem dages vellykket og særdeles lærerigt togt i selskab med en god socialdemokrat. Og nu hvor sommerferien går på hæld, giver det os fornyet energi og inspiration til det kommende politiske arbejde. 



Pihl og Steenberg - Festlig Togtur

Venstre 18. juni 2018

Denne sommer tager jeg igen på Sommertogt. Denne gang bliver det med Andreas Steenberg. Togtet handler om at komme rundt i det midt- og vestjyske og vedligeholde kontakten til borgerne i de områder, hvor Andreas og jeg er valgt ind, samt de omkringliggende kommuner. Vores tur slutter af med en festlig togtur i VLTJ, og hertil er der en åben invitation. 

Festlig Togtur 2018

LÆS MERE