Kristian Pihl Lorentzen

Folketingskandidat i Viborg

på sporet af danmark

25. juni 2018

 

”Asfaltbaron” og bilelsker springer ud som ”Tognørd”

I efteråret 2010 udgav jeg bogen ”Hvor der er vilje, er der vej – Transportpolitiske visioner for Danmark” som et personligt indspark i den transportpolitiske debat. Den 8. oktober 2013 udgav jeg den anden bog i rækken af bøger, der skal sætte fokus på transportens enorme betydning for vores samfund. Det sker med bogen ”På sporet af Danmark – Jernbanen før, nu og i fremtiden”.

I denne rigt illustrerede og lækkert indbundne bog på ca. 240 sider er det jernbanen, der kommer under kærlig behandling. Det sker ved et interessant historisk rids, der bl.a. belyser jernbanens anlæggelse og organisering i Danmark samt de politiske overvejelser, der lå bag investeringerne i de mange banestrækninger.

Banens betydning for udviklingen

Med udgangspunkt i tre konkrete eksempler fra Bjerringbro, Padborg og Falster sætter jeg fokus på jernbanens store betydning for den lokale og regionale udvikling. Et særligt kapitel behandler de mange smalsporede baner, der fra slutningen af 1800-tallet fik afgørende betydning for udviklingen af industrien og landbruget i Danmark. Dertil kommer kapitler om banens trækkraft gennem tiden - fra damp til diesel og el, gods på banen, tog på vandet (broer og færger), samt veteran- og modeljernbaner.

Nutidens jernbane

Et helt centralt kapitel er baseret på mit store 7 dages togtogt ”På sporet af Danmark” i juli 2012, hvor jeg gennemkørte samtlige jernbaner i Danmark for at få direkte indsigt tilstanden hos nutidens jernbane. Resultatet er en flot fotokavalkade fra stationer og banestrækninger med tilhørende tekster, der bringer læseren med rundt i hele landet.

Fremtidens jernbane

Med afsæt i historien og banens aktuelle tilstand tager jeg i det afsluttende kapitel et grundigt kig togdriften i fremtiden. Det sker i form af mit personlige bud på 15 trafikpolitiske pejlemærker, der skal bane vejen for fremtidens tog. Bogen er kort sagt en gaveidé til alle med interesse transport, infrastruktur, jernbane og tog.

Bestilling af bogen

Pris: 300 kr. ved bestilling via alle førende boghandlere i landet. Du kan også bestille bogen til 200 kr. direkte hos Kristians forlag, Tange Sø Consult, ved at sende en mail til [email protected] med angivelse af navn, adresse, telefonnummer og ønsket antal bøger. Så vil bestillingen blive ekspederet inden for få dage. Den kan også lånes på biblioteket.

Læs også mere om bogen og se nogle af dens mange flotte illustrationer på Facebook under gruppen ”På sporet af Danmark – Jernbanen før, nu og i fremtiden”.