Historisk dag for hæren

10. januar 2019

Der er blevet oprettet en ny brigade med hovedkvarter i Holstebro. Dette er historisk for hæren. 

Jeg besøgte Dragonkasernen i Holstebro, hvor jeg havde æren af at holde tale ved paraden i anledning af oprettelse af 1. Brigade - Hærens kommende knytnæve.

Læs min tale her:

Major Kristian Pihl Lorentzen, MF og medlem af Forsvarsudvalget for Venstre

Tale ved oprettelses- velkomstparade i Holstebro 10 JAN 2019 for 1. Brigade

Kære soldater!

Som medlem af folketingets forsvarsudvalg siden 2005 og som tidligere officer i Hæren i mange år er det en store ære og en udsøgt fornøjelse at få anledning til at holde en kort tale ved denne oprettelses- og velkomstparade.

Forsvarets personel har gennem mange år oplevet evindelige nedskæringer med deraf følgende lavere aktivitetsniveau, nedlæggelse af enheder, flytninger og manglende sammenhæng mellem mål og midler.

Med forsvarsaftalen fra januar 2018 går det den anden vej. Vi har taget bestik af behovet for at styrke dansk forsvar i en usikker tid med stående terrortrussel og et Rusland, der opruster og optræder mere og mere selvsikkert overfor nabolandene. Vi har tilført forsvarsbudgettet markant flere penge – 4,8 milliarder om året når vi kommer frem til 2023.

Målet er ikke mindst at styrke Danmarks bidrag til NATOs kollektive forsvar, bl.a. som afskrækkelse i forhold til Rusland. Desuden skal vi fortsat have evnen til at yde veluddannede og robuste kapaciteter til internationale operationer.

Et helt centralt element i denne styrkelse af forsvaret er at der i de kommende år skal opbygges en slagkraftig brigade på 4000 mand. En brigade, der med ekstra kampvogne, panserværn, ekstra artilleri, luftværn m.v., bliver hærens knytnæve. En enhed, der kan kæmpe selvstændigt og indgå i NATOs kollektive forsvar, bl.a. som forstærkning i de baltiske lande i tilfælde af en tilspidset situation eller levere enheder til indsættelse i internationale operationer.

Jeg er personligt meget tilfreds med, at vi med forsvarsaftalen har besluttet at hovedkvarteret for hærens nye slagkraftige brigade placeres her på Dragonkasernen. Det har jeg faktisk plæderet for i mere end 10 år. 
Det er nemlig en helt naturlig placering sammen med nogle af brigadens kampenheder, herunder de så afgørende pansertropper. Desuden er brigaden tæt på ingeniørtropperne i Skive. Sammen med et stort og godt øvelsesterræn giver det en rigtig god synergi, som brigade vil nyde godt af i mange år frem.

På denne baggrund vil jeg gratulere 1. Brigade med oprettelse og flytningen til Dragonkasernen. Det er en historisk dag for Hæren. Jeg er sikker på, at I falder godt til her i Holstebro. Også et stort tillykke til Jydske Dragonregiment, der vil få glæde af at huse brigadens hovedkvarter her på kasernen. Endelig et tillykke til Holstebro Kommune, der får tilført en pæn portion nye arbejdspladser, herunder også i forbindelse med oprettelsen af en ekstra kampvognseskadron ved JDR.

Hjertelig tillykke med oprettelsen og indrykningen på Dragonkasernen. Held og lykke med den vigtige og spændende opgave med opbygning af hærens slagkraftige knytnæve i de kommende år. Tak for ordet!