Kristian Pihl Lorentzen

Folketingskandidat i Viborg

Folketingsvalg 2019

3. marts 2022

Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev valg til den 7. maj til afholdelse den 5. juni. Et Folketingsvalg som var det 69. af sin slags, men dog kun den sjette valgkamp for mig. I ugerne op til sov jeg hver nat med støvlerne på, og ventet på, at vores statsminister skulle trykke på valgknappen.


Det har været nogle travle uger under den lange valgkamp. Heldigvis synes jeg, at valgkampe er sjove, men på samme tid også alvorlige, da det i sidste ende handler om at blive genvalgt med et godt valgresultat. I år valgte 3,52 mio. danskere at gå til stemmeurnerne til folketingsvalget, hvilket er en høj stemmeprocent på næsten 86 pct. Ud af de mange stemmer lykkedes det mig, at komme i mål med 6963 stemmer. Det gav mig det fjerde mandat ud af Venstres fem mandater i Midt- og Vestjylland - og dermed også et genvalg til Folketinget. 

Der skal lyde et stort og rungende tak til de mange vælgere, som viste deres tillid til mig, ved at sætte et personligt kryds på mig. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at vise mig værdig til denne tillid i de kommende år. Der skal også lyde et stort tak til de mange valgbidrag og til de mere end 150 frivillige, som har kæmpet sammen med mig i valgkampen. For uden dem, havde det ikke kunne lade sig gøre.


Gadekampagne i Viborg

I valgkampen viste jeg flere gange flaget i centrum af Viborg. Pihls stand på Hjultorvet var populær. Særligt da folk opdagede, at der var valgflæsk til de forbipasserende. De mange poser flæskeværd gik som varmt brød. Jeg måtte endda bestille nye allerede dagen efter, så flere kunne nyde godt af den knasende valgflæsk.

Man kunne også få en gratis togtur igennem byen med mini Pihle-Expressen. Og hvis man var heldig, stoppede den lige ude foran Pihls pølsevogn, så man på vejen kunne blive tanket op i maven inden næste afgang. 

Hvis man blev sulten undervejs midt i alt valgræset, kunne man checke sig ind hos Pihls pølsevogn, da jeg bød på pølser og brød hele eftermiddagen. 

Der var flere, som havde fået den ide, at føre politisk gadekampagne i Viborg bymidte. Her ser I min politiske kollega og hårde konkurrent om de blå stemmer, Søren Pape, som også var ude at vise flaget den dag. Heldigvis kan vi godt være gode venner, selvom vi ikke fra samme parti. Sådan skal det være.


Pihle-expressen 


Et af mine store valgevents var Pihle-Expressen. Jeg havde inviteret alle interesserede med på en festlig veterantogsrejse. Man havde mulighed for at opleve trækningen Bjerringbro-Struer T/R i et vaskeægte veterantog. Toget stoppede flere steder undervejs, så det var muligt for passagererne at stige af og på, som de ønskede det. Det politiske budskab for denne event var ”et Danmark i bedre balance” og at ”vi skal have alle vogne med toget”, hvoraf sidstnævnte jo passede meget godt til lejligheden. Det var dog ærgerligt og meget beklageligt, at Pihle-Expressen var skyld i flere naturbrænde i Jylland. Hensigten var at sætte fuld damp på valgkampen – og ikke at sætte ild til den. For en god ordens skyld vil jeg slå fast, at alle myndighedstilladelser til kørsel med mit særtog var fuldkommen i orden.

Der var selvfølgelig også et par politiske overraskelser med undervejs. Pihle-Expressen fik fint besøg af både statsministeren og af Venstres EP-kandidat Søren Gade. 

Der var også musikalske overraskelser, som bestod af underholdning leveret af Hiv & Hyl. De gave en ordentlig omgang både inde i togets madvogn og udenfor på perronerne, når toget gjorde hold. Det var en musikalsk fornøjelse at have dem med ombord.

Da togturen forgik på Mors dag, havde jeg arrangeret brændende kærlighed til medpassagererne, så de kunne tage en blomst med hjem til deres mor. Det faldt i god jord, og det lykkedes os at give en stor del af de næsten 300 passagerer en blomst med hjem – også til statsministeren. En stor tak til min kæreste Carina Bach Lauritsen, som har hjulpet mig og støttet mig undervejs i hele min valgkamp.


Folkefest med Tørfisk og stegt flæsk 
ved Tange Sø 


Midt i valgkampen havde jeg inviteret til folkefest i Ans ved Tange Sø til støtte for søens bevarelse. Der var ikke tale om et partipolitisk valgarrangement, men derimod en folkefest, der kunne markere den brede folkelige opbakning til søens bevarelse med gennemstrømning af Gudenåens vand. Den attraktive naturperle Tange Søs er desværre ikke en selvfølge, selvom søen har eksisteret i næsten 100 år. For stærke kræfter arbejder for enten tømning af søen eller en kunstig kanal, der leder Gudenåen udenom søen. Derfor var der behov for at markere opbakningen til søens bevarelse med udgangspunkt i Tangestryget som en balanceret kompromisløsning.

Arrangementet bød på spændende aktiviteter til både børn og voksne. Tørfisk og Almind Duo leverede den musikalske underholdning. Dagens forplejning blev i øvrigt leveret af Pihls Pølsevogn, og senere hen på aftenen blev der serveret 2000 stykker stegt flæsk på rugbrød.

Derudover var der fantastiske valgøl. Jeg havde fået brygget min helt egen øl, Blå Kristian, på Grauballe Bryghus. En velsmagende gårdøl, som var kræs for ganen. Hvor der er vilje, er der vej – og godt øl!

Dagen bød også på sønderjysk kagebord med mere end 30 forskellige kager bagt af de lokaler damer. Kagerne faldt i god jord, og blev spist hurtigere end man kunne nå at råbe til Venstre! Arrangementet tilbød også lækkerier fra Tange Sø Ost og flotte veteranbiler. Og de mindste deltagere kunne opleve tryllekunstner Jesper Grønkjær, ponyridning, snobrødsbagning og hoppeborg. Mini Pihle-Expressen kørte i pendulfart mellem P-pladsen ved Ans Søpark og Tange Søbred.

Dagen blev også gæstet af mine politiske kolleger Andreas Steenberg, Søren Gade, som udover mig selv holdte sø-politiske taler. Det var en fantastisk dag, hvor mange fra nær og fjern deltog i arrangementet. Tusind tak for besøget og til de frivillige kræfter som hjalp til på dagen. 


Pihl på glatis 

Ved mit sidste store valgarrangement inviterede jeg til en eftermiddag i bilens tegn. Her blev der sat fokus på bilisme, grønne biler, trafiksikkerhed, bedre veje og motorsport på Køreteknisk anlæg i Viborg. Til arrangementet kunne man gratis prøve kræfter på glatbane og keglerne i egen bil med en kørelærer på passagersædet. Arrangementet skulle sætte fokus på, at vi danskerne skal tage et større ansvar for egne kørefærdigheder ved regelmæssigt at holde dem ved lige.  

Et stort antal kørelærere fra nær og fjern støttede frivilligt op om aktiviteten for at sætte fokus på trafiksikkerheden. Her satte vi fokus på overgangen til en grønnere transport samt en hyldest til bilen, der er fuldkommen uundværlig for rigtig mange danskere. Derudover var der mange flotte veteranbiler og specialbiler, som kunne opleves efter at jeg havde budt velkommen og holdt en fyndig tale om bilens betydning og bedre veje. I løbet af eftermiddagen kunne man også få en gratis prøvetur i en Ferrari eller el-bil.


Tusind tak til de omkring 200 deltagere og de mange frivillige hjælpere på dagen. Herunder frivillige kørelærere fra nær og fjern. Sammen fik vi sat fokus på biler, veje, trafiksikkerhed og grøn transport. Tak til sponsorer af kage og for lån af elbiler og Ferrari. Folk fik en rigtig god (bil)oplevelse.


V-Hundepatrulje 

I Venstre er vi meget glad for hunde, og det er vi jo, fordi hunden er menneskets bedste ven. Derfor havde vi også fået hjælp af de små firbenede under valgkampen. Venstre hundepatrulje var en stor succes - også i Midtjylland, hvor vi nu har udvidet V-hundepatruljen med flere nye hundemedlemmer.


Tak for tilliden 

Efter fire ugers hektisk valgkamp oprandt folkestyrets festdag, Grundlovsdag, hvor det var vælgernes tur til at tale. I alt 6963 vælgere satte deres kryds ud for mit navn. Sammen med min andel af listestemmerne i Vestjyllands Storkreds fik jeg i alt 9752 stemmer, hvilket giver mig det fjerde mandat ud af Venstres fem mandater i Midt- og Vestjylland. Og dermed genvalg til folketinget. Stor tak til de mange vælgere, der har vist mig deres tillid. Jeg vil arbejde hårdt for at vise mig værdig til denne tillid ved at være en aktiv, resultatorienteret og nærværende folketingsmand i de kommende år.

Jeg er også dybt taknemlig for de mere end 150 frivillige hjælpere, der har kæmpet side om side med mig i valgkampen med plakater, bannere, gadeaktioner, lokale feltbesøg, og valgevents. Jeres indsats, engagement og begejstring har været afgørende for det gode resultat. Også stor tak til de rigtig mange, der med frivillige valgbidrag støttede min kampagne.

Nu ser jeg frem til at komme i arbejdstøjet på Christiansborg og kæmpe for de mærkesager og mål, jeg har meldt ud i valgkampen. Og jeg ser frem til et konstruktivt samarbejde med andre partier om at skaffe gode resultater til gavn for befolkningen. Hvor der er vilje, er der vej!